Buikvet kwijtraken – Hoe begin je en waar moet je op letten?

By Michael | Gezondheid

Buikvet. Je kent het vast wel. Misschien heb je het zelf in overvloed of misschien iemand in je omgeving. Het is dan ook niet moeilijk om iemand te kennen die meer zou moeten doen aan buikvet verbranden.

Helaas is een groot deel van de bevolking een paar kilo’s te zwaar. Misschien geldt dat ook voor jou?

En een deel van deze kilo’s bevindt zich in de buik. Zeker bij mannen is dit het geval. Mannen slaan in verhouding meer vet op in hun buik dan vrouwen.

Bij vrouwen ligt de verdeling van vet ook wat meer uitgespreid over hun bovenbenen en rond de heupen.

Ook de zogenaamde ‘lovehandles’ die je bij mannen vaak net iets beter kunt zien vallen onder buikvet.

Soorten buikvet

Er is dus verschil tussen mannen en vrouwen voor wat de opslag van de hoeveelheid buikvet betreft. Maar wist je dat er ook twee soorten buikvet bestaan?

Je hebt het zichtbare vet, wat je wel kent van het bekende ‘bierbuikje’. Dit is het vet dat zich direct onder je huid bevindt. Maar er is ook onzichtbaar vet in de buik te vinden.

lovehandles buikvet verbranden

Juist dit onzichtbare vet kan een flinke bedreiging voor je gezondheid zijn. Het onzichtbare vet bevindt zich rond de organen in de buik en wordt visceraal vet genoemd.

Dat vet hoopt zich op rond je lever, je nieren of bijvoorbeeld je alvleesklier. Op zich is dit nuttig en bedoelt als beschermmiddel van je organen.

Pas op! Te veel orgaanvet is gevaarlijk

Zolang je geen overmatige hoeveelheden buikvet rond je organen hebt zitten, is dit vet dus zeker van nut. Het wordt anders wanneer je lichaam teveel vet heeft om op te slaan.

Het vet zal eerst in de onderhuidse ‘opslagkamers’ gestopt worden, maar op het moment dat deze opslag vol is dan gaat je lichaam extra vet opslaan rond je organen.

En daar vormt het een onzichtbare bedreiging voor je gezondheid. Uit het vet komen allerlei stoffen vrij zoals onder andere eiwitten en vetzuren. Deze stoffen hebben een nadelige invloed op je stofwisseling.

Heel kort samengevat op de manier waarop energie in je lichaam verwerkt wordt.

Buikvet kwijtraken is gezond

Met een teveel aan buikvet belemmer je dus de mogelijkheden van je lichaam om jezelf gezond te houden. Hier moeten we voor oppassen!

Je organen moeten hun werk zo goed mogelijk kunnen doen om je zo gezond mogelijk te houden.

buikvet verbranden - kettlebell vrouwen

buikvet verbranden kettlebell mannenZaak dus om het buikvet aan te pakken. Je moet je buikvet gaan verbranden. Zowel het zichtbare als het onzichtbare vet. Je kunt er gelukkig wel van op aan, dat wanneer je het zichtbare vet weet te verbranden, dat dan op den duur ook de hoeveelheid onzichtbaar buikvet zal afnemen.

Er is een programma ontwikkeld dat gebruikt maakt van een kettlebell, dat met name populair is bij vrouwen. Echter ook veel mannen vinden dit een passende manier om buikvet te verbranden. Bekijk het programma hier!

Ga wat gezonder eten

Om je buikvet te verbranden is een eerste belangrijke stap om gezonder te gaan eten. Het is daarbij belangrijk om je bewust te worden van wat je eet.

Om je bewust te worden van hoeveel energie je binnen krijgt op een dag. Om je te helpen bestaan er gelukkig diverse boeken over gezonde voeding. Met veel gezonde recepten en tips over wat nu wel en niet goed voor je is. Zowel op het gebied van voeding als op het gebied van bijvoorbeeld beweging.

Je kunt hierbij zeker denken aan de duidelijke en makkelijk toe te passen tips en recepten in het boek de Afslank recepten bijbel. Dit boek focust zich op het verbranden van overtollig buikvet.afslank receptrenbijbel-buikvet verbranden

Het ene vetje is het andere niet

Gezond eten is dus belangrijk voor buikvet verbranding. Gezonde voeding bestaat uit voeding waarbij je bijvoorbeeld veel meer onverzadigde vetten binnen krijgt dan verzadigde vetten.

De verzadigde vetten tref je vooral aan in producten waar vet in verwerkt is dat hard wordt als het koud is.

Denk hierbij aan vetten zoals boter, hard frituurvet of het vet in vleeswaren. Onverzadigde vetten blijven daarentegen vloeibaar of zacht als ze afkoelen.

Hierbij kun je denken aan plantaardige olie zoals olijfolie of koolzaadolie. Ook visolie en olie in noten vallen hieronder.

Ga wat meer bewegen

Gezond eten met de gezonde, makkelijke en snelle recepten van bijvoorbeeld de Afslank Receptenbijbel of FitChef Turbo is één ding, maar er komt meer bij buikvet kwijtraken kijken.

Alleen met gezond eten red je het ook wel, maar met extra beweging gaat het sneller. En je gaat je beter voelen en lekkerder in je vel zitten.

Dus om je vetverbranding zo optimaal mogelijk te laten verlopen is een beetje extra beweging wel een echte aanrader.

Ga wandelen,  neem de trap of pak de fiets

Meer bewegen hoeft je helemaal geen duur abonnement bij de sportschool te kosten. En ook geen uren tijd. Wanneer je op een dag eens een paar keer de trap in plaats van de lift neemt, dan ben je al heel goed op weg.buikvet verbranden doe je niet in de lift

Een paar keer per week even een boodschapje op de fiets halen is ook altijd goed. En wanneer het een keer past in je schema, dan kan even een paar minuten ‘workout’ gewoon thuis voor de buis er ook wel bij waarschijnlijk.

Je moet bedenken dat elke minuut beweging al goed is voor verbranding van je buikvet.

Kan ik ook slapend afvallen?

Het kwijtraken van buikvet lijkt je misschien toch bijna onmogelijk. Maar je zult zien dat het helemaal niet moeilijk is. En voor als je er toch een beetje tegenop ziet om aan te beginnen is er heel goed nieuws.

Voldoende nachtrust doet echt wonderen voor je buikvet. Geloof het of niet, maar genoeg slaap is heel belangrijk voor je lichaam, af te vallen en dus om buikvet te kwijt te raken.

Wanneer het je lukt om elke nacht minimaal een uur of zeven te slapen, dan zal dit je vetverbranding optimaliseren en zo het kwijtraken van buikvet nog eenvoudiger maken.

Blijf ver weg van stress!

Buikvet en stressDe laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, pijler voor het kwijtraken van buikvet is zorgen dat je zo min mogelijk stress hebt. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij in het lichaam.

Wanneer er veel cortisol in je bloed zit, dan zal je lichaam daarop reageren met het extra zorgvuldig omgaan met binnenkomende energie uit je voeding.

Stress betekent ‘gevaar’ en dus moet het lichaam zorgen voor een extra degelijke vetvoorraad.

Voor als er tijden van schaarste komen. Een oerreactie die zorgt voor extra vetopslag en dat wil je nu net niet. Hoe minder stress, hoe beter voor je buikvet.

 

 

 

Leave a Comment:

Leave a Comment: