Gezonde recepten – Leer eenvoudig lekker en gezond koken!

By Michael | Lifestyle

De basis van een lichaam dat in een zo goed mogelijke conditie verkeerd ligt onder andere in gezonde voeding en dus gezonde recepten.

Naast gezonde recepten zijn natuurlijk voldoende beweging en een over het algemeen genomen gezonde leefstijl belangrijk.

Een groot deel van de winst valt te halen uit gezonde voeding. Maar wat is nu eigenlijk precies gezonde voeding?

Wanneer je dat uit probeert te vinden, dan zul je merken dat er heel veel verschillende visies te vinden zijn over wat wel en niet gezond is.

Zelfs in de supermarkt hebben veel producten een logo van één of ander gezond genoemd keurmerk terwijl juist diezelfde producten ergens anders compleet worden afgebrand als super ongezond.

Kies met aandacht

Een goede keus maken voor wat gezonde recepten betreft lijkt op het eerste gezicht daarom misschien niet zo makkelijk. Terwijl juist die gezonde recepten een heel goed begin is om te werken aan een gezond lijf en een betere conditie en fitheid.

Door bewuste en goed doordachte keuzes te maken in je voedingspatroon kun je al heel veel positieve resultaten boeken.

Gezond eten levert je uiteindelijk veel meer energie en gezonde recepten hoeven ook niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Helemaal niet zelfs!

Maak gebruik van hulp!

Maar waar moet je beginnen als je gezonder wilt gaan eten? Een eerste goede stap is om te zorgen dat je een persoon of naslagwerk hebt dat je op weg kan helpen.

Een boek met gezonde recepten en adviezen over een gezondere leefstijl kan je al flink helpen.

En een boek hoeft helemaal niet meteen een hele dikke pil vol zware kost te zijn. Hoe lichter de kost hoe beter natuurlijk. Met slechts een paar simpele tips kom je vaak een heel eind in de goede richting.

De boeken van bijvoorbeeld Fitchef, of Het Mentale Dieetplan en zeker ook de Afslank Receptenbijbel geven je een heel goede basis. Boeken vol met tips en gezonde recepten, die ook nog eens relatief eenvoudig uitvoerbaar en te maken zijn.

Calorieën voor energie

Bij het vaststellen welke voeding en recepten gezond zijn is het belangrijk om oog te hebben voor de juiste verhoudingen in je voeding. Een mens haalt energie uit hetgeen dat hij eet.

In vrijwel alle dingen die je eet of drinkt zitten calorieën. Je verbrandt gedurende de dag ook weer calorieën.

Door te bewegen, maar ook doordat je lichaam energie nodig heeft om al je vitale lichaamsfuncties aan de gang te houden. Denk hierbij aan dingen zoals je hart, longen, hersenen, spijsvertering en je hele bloedsomloop.

Koolhydraten, eiwitten en vetten

De meest simpele basisregel op het gebied van gezond eten is dat je over een wat langere periode gezien niet meer calorieën binnen moet krijgen dan dat je verbrandt in diezelfde periode.

Kort door de bocht: Krijg je meer calorieën (en dus energie) binnen dan je verbrandt, dan wordt je dikker. Krijg je minder calorieën binnen dan je verbrandt, dan val je af.

Energie (calorieën) kun je onder verdelen in koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij gezond eten en in gezonde recepten is het van belang voor je dagelijkse inname, dat de verhouding tussen deze drie energiebronnen goed en doordacht in balans is.

 

gezonde recepten genoeg

Bewustwording door gezonde recepten

Juist het bewust bijhouden van de hoeveelheid energie die zich in je eten bevindt geeft je een helder beeld van hoeveel energie je over al je eetmomenten verdeeld nu eigenlijk binnen krijgt.

En je leert ook inzien in welke verhoudingen van koolhydraten, eiwitten en vetten je de calorieën binnen krijgt.

Wanneer je bijvoorbeeld een boterham belegd met boter, kaas en salami wilt gaan eten, dan zul je dat nu waarschijnlijk voornamelijk doen om je trek te stillen. En omdat je het lekker vindt.

Maar zonder je bewust te zijn van welke voedingsstoffen je binnen krijgt en in welke ratio.

Gezond ontbijt, gezonde start

Een goed begin van de dag is een gezond ontbijtrecept. Is die ene boterham met hagelslag nu eigenlijk wel of niet gezond? En hoe zit het met dat broodje kaas? Of dat bord cornflakes met suiker?

Gezond eten kent vele gezichten. Het gaat voornamelijk om de juiste verhoudingen in je voeding. En bijbehorende energieverbranding.

Al lijken wel steeds meer mensen ervan overtuigd dat suiker (hagelslag, gesuikerde ontbijtgranen) niet bij het rijtje van gezonde recepten thuishoren.

Wat dan wel verstandige en gezonde keuzes zijn, kun je leren door je even een beetje in de materie te verdiepen. Met behulp van een boek met gezonde ontbijt recepten bijvoorbeeld.Gezond afvallen recepten

Gezonde lunch, snel geregeld

Een standaard lunchgerecht is voor veel mensen nog altijd zoiets als een paar boterhammen met kaas, zoet beleg of vleeswaren. Kop thee of koffie erbij of misschien een glas melk.

Want melk is gezond toch? Net als kaas. Of niet?

Daar zul je wellicht ook ontdekken dat er nog veel meer (simpele en snelle) mogelijkheden voor een lunch zijn. Wat te denken van een verse maaltijd salade?

Ook hier zijn de juiste verhoudingen weer doorslaggevend. En veel meer tijd dan boterhammen smeren hoeft het je helemaal niet te kosten.

Gezond dineren, ook als het snel moet

Laat klaar, file, drukte, vanavond nog meer te doen of gewoon moe. Hoe dan ook, na een lange dag school of werk ook nog eens een gezonde maaltijd op tafel moeten zetten kan een hele uitdaging zijn. Eén die te groot lijkt zelfs. Eén die te veel tijd moet kosten.

Gezond kan ook gewoon heel snel zijn. En dan ook nog eens met volledig verantwoorde en doordachte verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. En bovenal, het belangrijkste, ook nog eens heel erg lekker.

Als je gezond wilt koken, is het belangrijkste dat je er echt voor kiest! Dat helpt echt in situaties dat je er even minder zin in hebt. Je hoeft dan niet elke keer erover na te denken.

Want je hebt bewust gekozen om gezond en lekker te eten!

 

Leave a Comment:

Leave a Comment: