Koolhydraatarm eten: Recepten + wat je moet weten!

By Michael | Gezondheid

koolhydraaterm eten - vermijd pastaDit betekent dat je niet slechts tijdelijk gewicht verliest, maar zonder jojo-effect af kunt vallen. Je moet je eetpatroon veranderen, maar hier houd je wel langdurig gewichtsverlies aan over.

In dit artikel lees je meer over koolhydraatarm eten. Zo lees je wat een koolhydraatarm dieet is, maar ook wat er gebeurt als je veel koolhydraten eet en wat het Voedingscentrum over koolhydraten zegt.

Verder krijg je enkele handvatten om zelf minder koolhydraten te eten, zodat ook jij op de lange termijn gewicht kunt verliezen.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet dat jou helpt minder koolhydraten binnen te krijgen. Volg je een koolhydraatarm dieet, dan eet je ongeveer 50 tot 100 gram koolhydraten per dag. Dit betekent dat je koolhydraten niet helemaal hoeft te mijden, maar wel minder koolhydraten probeert te eten. De koolhydraten die je mijdt, vervang je door eiwitten, vetten en onbewerkte plantaardige producten.

Overigens zijn niet alle koolhydraten slecht. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, mijd je alleen de slechte koolhydraten. Dit zijn de koolhydraten die snel opgenomen worden door je lichaam, om vervolgens omgezet te worden in vet. De koolhydraten die langzaam verteerd worden, je energie geven en je een vol gevoel geven na het eten, mag je wel blijven eten.

Door koolhydraatarme recepten klaar te maken, krijg je de juiste koolhydraten wel binnen en mijd je de verkeerde koolhydraten effectief.

koolhydraatarm eten met goede vetten en eiwitten

Door een koolhydraatarm dieet te volgen, kun je op de lange termijn gewicht verliezen. Weet je jouw eetpatroon effectief aan te passen en bovendien langere tijd vol te houden, dan kun je afvallen zonder jojo-effect.

Wat gebeurt er als je veel koolhydraten eet?

Om te begrijpen waarom een koolhydraatarm dieet je echt kan helpen in de strijd tegen de overtollige kilo’s, is het goed om te weten wat er precies gebeurt als je koolhydraten eet. Wij leggen dit graag aan je uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel, je eet een flink bord pasta. In deze maaltijd zitten veel slechte koolhydraten, ofwel koolhydraten die je moet mijden als je koolhydraatarm eet. Als je jouw bord helemaal leeg hebt gegeten, begint je lichaam direct met het verteren van de maaltijd. De koolhydraten die je binnen hebt gekregen, worden direct omgezet naar energie. Deze energie wordt ook wel glucose genoemd.

Glucose

De glucose die uit jouw koolhydraten gewonnen wordt, komt in je bloedbaan terecht. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel flink omhoog. Omdat een te hoge bloedsuikerspiegel gevaarlijk is, reageert het lichaam op deze ontwikkeling door insuline aan te maken.

Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Dit doet het hormoon door de koolhydraten die je net hebt gegeten, op te slaan in verschillende delen van je lichaam. Dit zijn je lever, je spieren en je vetcellen. Zitten je lever en je spieren vol glucose van de vele koolhydraten die je hebt gegeten, dan komen de koolhydraten in je vetcellen terecht.

Insuline

Het hormoon insuline zorgt ervoor dat je vetcellen gaan uitzetten en dikker worden, zodat ze meer koolhydraten op kunnen nemen. Wil je afvallen, dan is dit geen goede ontwikkeling.

koolhydraatarm eten - pasta

Vaak reageert het lichaam te heftig op de koolhydraten die er binnen komen. Dit betekent dat er te veel van het hormoon insuline aangemaakt wordt. Wordt er te veel insuline aangemaakt, dan gaat de bloedsuikerspiegel te ver omlaag.

Het gevolg?

Je lichaam heeft suikers nodig om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen en daarom krijg je honger en de drang om iets zoets te eten. Om je bloedsuikerspiegel weer te laten stijgen, grijp je naar een zoete, ongezonde en vaak koolhydraatrijke snack.

Het resultaat?

De cyclus begint weer van voren af aan. Eet je regelmatig koolhydraten, dan zit je eigenlijk nooit echt vol. Vaak heb je direct na het eten alweer honger en de neiging om een ongezonde (koolhydraatrijke) snack te eten. Door deze snack te eten, zit je weer niet vol en heb je weer zin om iets te snoepen. Zo blijf je je vast zitten in een vicieuze cirkel.

Koolhydraten en het Voedingscentrum – Wat zeggen zij?

Het Voedingscentrum onderscheidt twee soorten koolhydraten, namelijk snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten worden snel omgezet in glucose. Deze koolhydraten zijn slecht voor je, zeker als je gewicht wil verliezen.

De langzame koolhydraten worden niet omgezet in glucose, maar worden langzaam verteerd. Deze koolhydraten zijn goed voor je, maar moet je niet te veel eten. Eet je veel langzame koolhydraten, dan kom je alsnog aan. Daarom focust een koolhydraatarm dieet zich op het eten van langzame koolhydraten, maar dan wel met mate.

Volg je een koolhydraatarm dieet, dan mag je nog wel koolhydraten eten. Wel focus je je enkel op de langzame koolhydraten, ofwel de koolhydraten die langzaam verteerd worden en je langere tijd een vol gevoel geven. De snelle koolhydraten, die direct omgezet worden in schadelijke suikers, vermijd je zo veel mogelijk bij het koolhydraatarm eten.

Door dit langere tijd te doen, kun je veel gewicht verliezen. Jouw vetcellen worden nu namelijk niet meer gevuld met glucose, maar worden langzaam steeds kleiner.

Koolhydraatarme maaltijden

Als je nog nooit koolhydraatarm hebt gegeten, is het niet zo gemakkelijk om jouw eetpatroon in één keer om te gooien. Gelukkig is er (online) veel informatie te vinden over koolhydraatarm eten. Deze informatie kun jij gebruiken om je eetpatroon op de juiste manier te veranderen. Ook als je koolhydraatarm uit eten wilt gaan.

Wij helpen je graag jouw eetpatroon te veranderen om minder om koolhydraten te geven. Daarom geven wij je in onderstaande alinea’s relevante informatie over koolhydraatarm eten recepten. We vertellen je meer over koolhydraatarme soep, maar ook over koolhydraatarme fruitsoorten, koolhydraatarme groentesoorten en zelfs over koolhydraatarme lasagne.

Koolhydraatarme soep

In sommige soepen zitten veel koolhydraten, maar er zijn ook soepen die binnen jouw koolhydraatarme dieet passen. Denk hierbij aan courgettesoep, broccolisoep, bloemkoolsoep, paprikasoep, tomatensoep, boerenkoolsoep, preisoep en ga zo maar door.koolhydraatarme soep

Een groot voordeel van het eten van koolhydraatarme soep, is dat hier veel vitamines in zitten. Eet je een koolhydraatarm soepje, dan eet je erg gezond.

Koolhydraatarm fruit

In sommige fruitsoorten zitten ook veel koolhydraten. Het is belangrijk deze fruitsoorten te vermijden als je koolhydraatarm wil eten.

Fruitsoorten die je wel mag eten als je een koolhydraatarm dieet volgt, zijn avocado, bessen, nectarine, perzik, bramen, aardbei en meloen.

koolhydraatarm fruitFruit als passievrucht, bananen, gedroogde pruimen, granaatappel en dadels kun je beter mijden, want hier zitten veel koolhydraten in. De andere fruitsoorten bevatten wel wat koolhydraten, maar niet zo veel.

Deze fruitsoorten mag je wel eten, maar je kunt je het beste richten op de koolhydraatarme fruitsoorten die hierboven beschreven worden.

Koolhydraatarme groenten

Je moet veel groenten eten als je een koolhydraatarm dieet volgt, maar niet alle groentesoorten zijn even goed. In groentesoorten als sperziebonen, doperwten, witte bonen, bruine bonen, bieten en aardappelen zitten veel koolhydraten.koolhydraatarme groente

In broccoli, sla, spruitjes, komkommer, boerenkool, witte kool, radijs, bloemkool, spinazie, courgette, champignons, paprika en asperge zitten weinig koolhydraten. Deze groentesoorten mag je dus wel eten als je koolhydraatarm wil eten.

Koolhydraatarme lasagne

In de verschillende pastagerechten zitten veel koolhydraten. Dit betekent dat er in de traditionele lasagne ook veel koolhydraten zitten. Is lasagne jouw lievelingseten en kun je dit kostje echt niet missen als je een koolhydraatarm dieet volgt?

Dan heb je geluk, want dit is helemaal niet nodig. Je kunt namelijk ook koolhydraatarme lasagne eten.

Wil je een koolhydraatarme lasagne klaarmaken, dan gebruik je geen pasta in jouw gerecht. Dit betekent dat je de traditionele lasagnebladen links laat liggen als je jouw lasagne gaat koken. Wat je wel mag gebruiken in jouw koolhydraatarme lasagne, zijn lasagnebladen van courgette of aubergine.

koolhydraatarme lasagna

In deze groentesoorten zitten namelijk weinig koolhydraten en dit betekent dat je deze groenten wel in jouw gerecht mag verwerken. Je snijdt dunne plakjes van een courgette of aubergine en gebruikt deze plakjes als lasagnebladen. Verder vul je jouw lasagne zoals je gewend bent.

Bereid je jouw lasagne op deze manier, dan maak je een gezonde, koolhydraatarme maaltijd klaar :-).

Koolhydraatarm eten: Recepten vind je in de Afslank Receptenbijbel

Met een beetje zoekwerk zijn er een hoop lekkere recepten te vinden met koolhydraatarme recepten. Wat ik zelf altijd prettig vind is dat ik niet altijd op zoek hoef naar inspiratie om gezond te eten, om koolhydraatarm te eten.

Juist het hebben van een verzameling met lekkere recepten en aanvullende informatie en tips, bespaart mij tijd. En een nieuw receptenboek met de focus op gezonde voeding en gewicht verliezen, zorgt ervoor dat ikzelf ook die focus makkelijker vasthoud.

Daarom kan ik je de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm van harte aanbevelen.

Doe er je voordeel mee!

 

Afslank Receptenbijbel kopen? Doe het hier met 26% korting (e-book: 46%)! Ruim 2.000 anderen zijn je voorgegaan!

Gezond afvallen recepten

Leave a Comment:

Leave a Comment: