Help! Ik wil minder suiker eten!

Als er één voedingsstof is, waar we met zijn allen royaal van genieten, dan is het wel suiker. En dat is ook begrijpelijk, want suiker maakt alles lekker zoet en het zit (bijna) overal in! Maar toch kunnen we maar beter minder suiker eten…

By Michael | Gezondheid

minder suiker etenSuiker als zoete verleider

Een stuk appeltaart als er iets te vieren valt, koekjes bij de thee, een bonbon bij de koffie… Heerlijk! Dat al die lekkernijen bomvol zitten met suiker weten we wel, maar ach, af en toe wat lekkers kan toch geen kwaad? Of wel?

Als er één voedingsstof is, waar we met zijn allen royaal van genieten, dan is het wel suiker. En dat is ook begrijpelijk, want suiker maakt alles lekker zoet en het zit (bijna) overal in! Maar toch kunnen we maar beter minder suiker eten…

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker is een koolhydraat, die van nature in suikerriet, suikerbiet en honing zit. Maar ook in vrijwel alle groenten en fruit. Het is, net als zetmeel, een belangrijke energieleverancier voor het lichaam. Want onze hersenen en spieren hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren.

Suikers zijn er in verschillende soorten, waarvan Sacharose, oftewel tafelsuiker, wel de bekendste is. Daarvan worden diverse suikerproducten gemaakt, zoals suikerklontjes, poedersuiker en stroop.

Maar minder suiker eten zit ook in andere soorten, zoals lactose, glucose, fructose, maltose en galactose. Prachtige namen, maar allemaal suiker!

Suiker maakt het lekker…

Behalve dat suiker een smaakversterker is, die veel gerechten net wat lekkerder maakt, doet suiker ook iets voor de structuur.

Slagroom wordt er stevig door, cake wat luchtiger, en het voorkomt de vorming van ijskristallen in ijs, waardoor het wat smeuïger wordt. Daarnaast is suiker een conserveermiddel. Denk maar aan jam, dat gebaat is bij een hoog suikergehalte om bederf te voorkomen.

En zijn laatste troef: het is, behalve lekker, ook een sfeermaker: poedersuiker op pannenkoeken, desserts en wafels maken die gerechten ‘af’. Maar toch zouden we beter minder suiker eten…

Maar ook ongezond!

Ondanks al die mooie eigenschappen van suiker, is het een verraderlijk goedje!

Al vanaf onze geboorte hebben we een duidelijke voorkeur voor zoet. Dus een suikerverslaving ligt al vanaf jongs af aan op de loer. Uit onderzoek blijkt dan ook dat we dagelijks te veel suiker binnenkrijgen.

Dat komt doordat het in bijna alles zit wat je eet. Niet alleen in zoete lekkernijen, maar ook in fruit en melk, en in producten waarvan je het eigenlijk niet verwacht, zoals pasta, soepen en sauzen.

En frisdranken en sapjes zijn topscorers. Wist je dat er in een blikje cola maar liefst zes suikerklontjes zitten?

suiker is ongezond

Suiker als energieleverancier

Als je suiker eet, zet je lichaam dat om in glucose, om dat vervolgens te verbranden voor energie. Wat we teveel binnenkrijgen wordt door je lever opgeslagen, voor als er een tekort is, een energiedipje.

Als de voorraad ‘op’ is, vraagt je lichaam om directe energie. En op zo’n moment grijp je naar een reep of een plak ontbijtkoek. De verkeerde suikers dus…

Dat kan je voorkomen door minder suiker eten, maar wel voldoende van de goede voedingsmiddelen binnen te krijgen, zoals fruit, granen, peulvruchten en groentes. Die leveren de juiste energie, in plaats van de snelle energieshot, die ook weer snel verdwenen is.

Minder suiker eten is dus het devies!

Waarom is minder suiker eten beter?

Iedereen weet dat witte suiker, stroop, en poedersuiker niet echt gezonde voedingsstoffen zijn. Het zijn geraffineerde suikers, die nauwelijks nog goede stoffen als vitamines, mineralen en vezels bevatten, maar wel veel calorieën!

Daarnaast kan teveel suiker allerlei klachten opleveren, van insuline intolerantie tot obesitas. Ook jicht, slapeloosheid, duizeligheid en allergieën blijken daar vaak mee in verband te staan.

Het kan schadelijk zijn voor je lever, het heeft invloed op je cholesterol en kan uiteindelijk ook voor hart- en vaatziekten zorgen.

Op zich al zorgwekkend genoeg, maar daarnaast werkt het ook nog super verslavend, vermindert het de elasticiteit van de huid, en is het een regelrechte aanslag op je tanden! Redenen genoeg dus voor minder suiker eten!

minder suiker eten - sugar rush

Gezond leven door minder suiker eten

Het is een feit dat de gemiddelde Nederlander te veel suiker eet, terwijl het advies maximaal 50 gram per dag is.

Begrijpelijk misschien, want hoe meer suiker je eet, hoe meer zin je hebt in zoet. Zelfs als je denkt dat je goed oplet wat je eet, heb je vaak niet door dat je te veel suiker binnenkrijgt. Want het wordt vaak heel slinks toegevoegd aan producten die niet eens zoet smaken!

Maar er zijn wel wat tips, die een groot verschil kunnen maken, als je een minder suiker dieet wilt volgen. Daarmee bescherm je je gezondheid én je gewicht.

Maar doe het wel rustig aan, stap voor stap, om de bekende minder suiker eten afkickverschijnselen te vermijden!

Lees etiketten als je minder suiker wil eten

Als je door de supermarkt loopt om je boodschappen te doen, lees dan de etiketten. Als suiker vooraan in het ingrediëntenlijstje staat, moet je oppassen.

Kies bijvoorbeeld eens voor koekjes en gebak zonder suiker. Maar wees alert, want vaak worden andere benamingen voor het woord suiker genoemd, zoals dextrine-maltose, glucosestroop of fructosestroop.

En er zijn er nog veel meer! Want fabrikanten gebruiken graag allerlei ‘schuilnamen’ die uiteindelijk allemaal op hetzelfde neerkomen: geraffineerde suiker!

Koop geen gezoete producten

Suiker is lekker omdat het zoet smaakt. Zoals bijvoorbeeld je ‘gezonde’ ontbijt met krokante muesli, dat vol blijkt te zitten met suiker.

Maar die zoete smaak kun je zelf ook bereiken door bijvoorbeeld eens wat vers fruit of honing aan je muesli toe te voegen. Dat is veel minder slecht dan de geraffineerde suikers uit de voorverpakte variant.

Minder suiker eten en toch lekker! En mijd frisdranken, multivitamine drankjes en ijsthee, want die zitten zeker boordevol suiker.

Thee of koffie (zonder suiker natuurlijk!) zijn betere keuzes, of maak zelf een sapje of een smoothie. Lekker en gezond, je weet precies wat erin zit, en minder suiker eten gaat dan vanzelf.

En geen light producten

Cola light, suikervrije drankjes en snoep. Het klinkt prachtig, maar sommige zoetstoffen, zoals aspartaam bijvoorbeeld, zijn nauwelijks beter dan geraffineerde suiker.

En in sommige gevallen kunnen ze zelfs klachten als buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Ze zijn meestal geen goed alternatief voor minder suiker eten.

Een toetje zonder suiker maak je ook lekker zoet met rood fruit of met dadels. Zo is minder suiker eten een stuk gezonder.

Minder suiker eten – een gezonde keuze

Het is niet altijd gemakkelijk, het minder suiker eten, maar het is zeker de moeite waard. Hoe meer je je er bewust van bent, des te makkelijker het wordt om gezonde keuzes te maken.

smoothie is gezond

Verras jezelf eens met een heerlijke smoothie, of met zelfgemaakt gebak zonder suiker. Dan zie je vooral de voordelen die minder suiker eten met zich meebrengt: je wordt beloond met een betere gezondheid, een mooiere huid en meer energie!

Gezonder eten en leven dankzij de Afslank Receptenbijbel

Minder suiker eten, tja we weten het allemaal. Minder suiker eten is een goede keuze.

Wat ik je wil aanbevelen om gezonder te eten is om aan de slag te gaan met de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm.

De Afslank Receptenbijbel is een van de beste in zijn soort. Het bevat alle recepten, ingrediënten en tips om iedere dag weer heerlijk en gezond te eten. Zowel je ontbijt, je lunch als je avondeten.

En ook bevat het boek heerlijke recepten voor tussendoortjes. Die vaak verraderlijk vol suiker kunnen zitten.

Doe er je voordeel mee. Een absolute aanrader voor iedereen!

Afslank Receptenbijbel kopen? Doe het hier met 26% korting (e-book: 46%)! Ruim 2.000 anderen zijn je voorgegaan!

Gezond afvallen recepten

Leave a Comment:

Leave a Comment: